Ze względu na ogromną zdolność przeciwutleniającą (12000 ORAC / ml), VIUSID jest w stanie zablokować replikację wirusa poprzez obniżenie poziomu NF-kB. Obecność w jego składzie Glicyryzyny (kwasu glicyryzynowego) umożliwia zatrzymanie przyłączania się wirusa do komórki gospodarza poprzez zakłócanie przepuszczalności błony i blokowanie kinazy białkowej P, która jest odpowiedzialna za oddziaływanie wirusa z receptorem komórkowym.
W badaniach klinicznych udowodniono, że Viusid® jako silny immunomodulator, który wspomaga proces immunizacji czynnej, do której dochodzi poprzez kontakt z patogenami, może znacznie obniżać cytokiny prozapalne i zwiększać cytokiny przeciwzapalne. Jednocześnie może indukować uwalnianie g-interferonu, co zapobiega infekcji zdrowej komórki.
Viusid® wzmacnia układ immunologiczny przez co wspiera organizm w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Zalecany jest przy stosowaniu prewencyjnym oraz pomocy już zarażonym pacjentom.
Wydział Naukowy Catalysis SL
Viusid® zawiera aktywowane molekularnie specyficzne przeciwutleniacze. Został stworzony w celu zmniejszenia ilości wolnych rodników i stresu oksydacyjnego spowodowanego niszczącym działaniem wirusów.
Przeciwutleniacze działają jak inhibitory utleniające, zmniejszając stres oksydacyjny, a także blokując degradację układu odpornościowego i replikację wirusa.
Substancje przeciwwirusowe i antydoksykanty zawarte w preparacie Viusid® wzmacniają obronę układu odpornościowego, wspierają organizm i pomagają przywrócić równowagę niezbędną do zachowania zdrowia.
Kwas glicyryzynowy obecny w Viusid® został zastosowany jako środek przeciwwirusowy przeciwko różnym wirusom, ponieważ działa (in vitro i in vivo) zapobiegając replikacji zarówno DNA, jak i RNA (HIV, koronawirus SARS, herpeswirus HPV, HSV, grypa typu A i B, wirusowego zapalenie wątroby typu B i C, wirus Epsteina-Barra, choroba Denga, malaria, procesy umysłowych takie jak depresja i stres, które osłabiają układ odpornościowy).
Antyoksydanty zwane również przeciwutleniaczami to grupa związków chemicznych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu. Dzięki temu zapobiegają poważnym uszkodzeniom komórek a co za tym idzie ich przedwczesnemu starzeniu.
W tym procesie substancje czynne umieszczane są w silnym polu elektromagnetycznym o określonym natężeniu i przez określony czas. W określonym czasie prędkość elektronów krążących wokół jądra jest przyspieszana - aktywowana. W tym czasie następuje przebudowa struktury atomu. Przykładowo; jeśli prędkość elektronu wynosi 1 milion jednostek, to przez trwający około 1 miesiąca proces aktywacji molekularnej można zwiększyć jego prędkość nawet 50 krotnie. Po zakończeniu tego procesu i wyjęciu składników z „ aktywatora” (pola elektromagnetycznego) wartość ta pozostaje trwała i niezmienna.
W procesie aktywacji molekularnej zmianie permanentnej ulega struktura atomowa / molekularna przez co wyjątkowo zwiększa się bio-przyswajalność substancji poddanych aktywacji. W wyniku tego procesu substancje są wyjątkowo stabilnie i działają zdecydowanie bardziej skutecznie na organizm ludzki.
Do najważniejszych czynników chemicznych aktywacji molekularnej należą: struktura molekularna, aktywne grupy funkcyjne, określone katalityczne przeciwutleniacze, masa cząsteczkowa, pH, podwójne wiązania węglowe, współczynnik ich rozpuszczalności itp., a także pojemność przeciwutleniająca każdej cząsteczki. Do najbardziej wpływowych i najważniejszych czynników fizycznych aktywacji molekularnej należą: czas trwania i intensywność pola elekromagnetycznego.
Proces Aktywacji Molekularnej substancji czynnych zawartych w preparacie Viusid® znacznie wzmacnia biologiczną aktywność i reaktywność biochemiczną wszystkich cząsteczek przeciwutleniaczy. W tym procesie zostaje zwiększona synergia między użytymi przeciwutleniaczami, która jest w stanie znacznie zwiększyć ich ogólną zdolność przeciw tlenkową. Aktywacja molekularna wzmacnia działanie wszystkich przeciwutleniaczy zawartych w VIUSID 40-krotnie, zwiększając znacznie ich bio-przyswajalność. Ponadto, różnica w działaniu klinicznym substancji aktywowanych i nieaktywowanych molekularnie wynika z faktu, że fizyczna i chemiczna aktywacja substancji (przedłużone działanie pola elektromagnetycznego) prowadzi do zmiany wiązania cząsteczki, co zwiększa jej stabilność i powoduje, że penetruje on głębiej w struktury narządowe organizmu i pozostaje tam przez dłuższy okres czasu.
Wartość przeciwutleniaczy zawartych w owocach wykorzystanych do produkcji Viusid®, skoncentrowana w 1 buteleczce (30ml).
Zaledwie 30 ml VIUSID dostarcza do naszego organizmu przeciwutleniacze o wartości ORAC 346 638.5 µmole TE
(Według niezależnej analizy przeprowadzonej przez BRUNSWICK Laboratories w USA)
Zalecana minimalna dzienna dawka antyoksydantów w przypadku zdrowego organizmu wynosi w skali ORAC od 3000 do 5000 jednostek na dzień.
Czym wyższy wskaźnik ORAC tym dany produkt ma wyższy potencjał do neutralizacji wolnych rodników.
Jest to zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze, inaczej: pojemność antyutleniająca lub pojemność antyoksydacyjna. Wartość ORAC jest uznaną metodą stosowaną do pomiaru zdolności przeciwutleniającej jaką posiada żywność i suplementy diety oraz ich skuteczności w neutralizacji wolnych rodników.
Nagromadzenie wolnych rodników w organizmie nazywa się stresem oksydacyjnym i wiąże się z uszkodzeniem komórek, co w konsekwencji prowadzi do powstawania wielu chorób.
Gdy uszkodzenia oksydacyjne są intensywne, utrzymują się w organizmie przez długi czas i nie można ich wyeliminować, lub nie reagujemy na ich obecność w sposób właściwy, narażamy się na różne choroby z nimi powiązane.
Przeciwutleniacze stanowią podstawową obronę przeciwko działaniu wolnych rodników, opóźniając pojawienie się stresu oksydacyjnego w komórkach. Dlatego ich spożywanie w postaci witamin zawartych w żywności i suplementach jest konieczne, aby uniknąć rozwoju patologii.
Viusid® eliminuje stres oksydacyjny poprzez dostarczenie do organizmu przeciwutleniaczy w postaci glukozaminy, aminokwasów, monoamonowego kwasu lukrecjowego, witamin i cynku.